Професія: «Кухар. Кондитер» (КК) Кулінарне мистецтво вічне, як і будь-яке інше мистецтво. Але що його відрізняє від інших? По перше, плоди його творчості дають нам не тільки духовну їжу, але й їжу для тіла, яка так необхідна всім людям. Багато хто хотіли б оволодіти цим мистецтвом по справжньому, щоб, наприклад, зуміти перетворити звичайний обід або вечерю в свято, несподіване, і тому ще більш приємніше. Чи задавали Ви собі коли-небудь таке питання: А мій дім справді затишний? Затишок у всьому, що нас оточує, мабуть, це частина тієї світлої гармонії до якої прагне більшість з нас. Хто не пам’ятає бабусиних пиріжків та коржиків. У кожного в серці є та іскра тепла, і не вистачає зовсім трішки, щоб вона змогла розгорітись та зігріти інших. Адже, так приємно прийшовши додому відчувати божественний аромат з кухні. Ми дуже сподіваємось, що наші викладачі та майстри професії: «Кухар. Кондитер» привідкриють Вам двері в таємничий світ Кулінарії та додадуть крапельку краси та затишку в ваші серця. В Житомирському вищому професійному училищі Ви отримаєте універсальну професію «Кухар. Кондитер». А Вам обирати, ким стати у майбутньому – Су-шефом, Шеф кухарем, або, навіть, і ресторатором. Найголовнішим приміщенням будь-якого кафе, ресторану або їдальні є кухня. Цар і бог на ній - шеф-кухар. Кожен кухар мріє коли-небудь зайняти цю посаду, але до неї ще треба дорости. Він контролює все, що відбувається на кухні і відповідає за все теж він. Переклали помічники солі або перцю в страву - винен шеф кухар, пересмажили м'ясо - знову йому відповідати. Він не тільки наглядає за роботою своїх підлеглих, але ще й сам готує складні страви для клієнтів (меню від шеф-кухаря), створює рецепти, складає меню. Су-шеф – помічник і заступник шеф-кухаря, при необхідності здатний підмінити його. Також може допомагати іншим кухарям. Важливий аспект його діяльності – контроль за інгредієнтами, з яких готують страви. Він пропонує ідеї для шеф-кухаря у допомозі з плануванням меню. Наступна сходинка кар'єрних сходів після позиції «шеф-кухар» - статус власника ресторану. Ресторатор – підприємець, який розробляє стиль ресторану і реалізує його в створенні власного закладу або в реалізації проекту ресторану на замовлення. Відкрити ресторан вдається багатьом, а от зробити його прибутковим - далеко не кожному. Насамперед, все залежить від професіоналізму самого ресторатора. Професія: "Кухар, кондитер" Кухар – це в першу чергу творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого. Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того щоб творити. Щоб стати кухарем необхідно мати хороший смак, творчу натуру. Україна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, вона багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв. Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоцінений здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями. Наш народ любить і готує страви української національної кухні, чимало з яких зажили світової слави. Важка, але одночасно цікава професія кухаря, вона приносить людині велике моральне задоволення. Послуги харчування одночасно є найважливішою складовою потребою будь – якої людини. "Кондитер" Професія "кондитер” – складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь. Кондитер повинен мати стабільну увагу, мати розвинене наочно – ділове та просторове мислення. Кондитер готує безліч ніжного печива, смачних цукерок, безліч спокусливих пирогів, тортів та тістечок - все це належним чином оцінять всі без винятку гурмани. Були часи, коли в неділю обов’язково пекли пироги. Зараз пиріг частіше пече кондитер. Найбільше захоплення викликає незвичайна випічка. Завдяки свіжим та якісним продуктам, безліччю спецій та прянощів, ароматичним речовинам в наш час досить просто приготувати смачний недільний пиріг, святковий торт або вишукану випічку до горнятка кави. Ґрунтовні знання, практичні вміння, особисті якості забезпечує організація навчально-виховного процесу Житомирського професійного училища-інтернату за професією «Кухар. Кондитер». Навчання за професією «Кухар. Кондитер» здійснюється на базі 9 класів і триває 3 роки. Після закінчення навчання випускники отримують атестат про повну загальну середню освіту і диплом робітника з обраної професії. Організація навчально-виховного процесу за обраною професією передбачає набуття ґрунтовних знань з біології, хімії, математики, малювання; виховання художнього смаку, творчої уяви, розвиток пам’яті, уваги, тактильної та температурної чутливості, відчуття запахів та кольорів. Кваліфікований робітник повинен вміти чітко координувати свої рухи, бути охайним, відповідальним, витривалим, ретельно дотримуватися правил особистої гігієни. ЖВПУ-і готує висококваліфікованих кухарів-кондитерів, які знають рецептуру, технологію приготування великого різноманіття кулінарних страв та кондитерських виробів. У своїй роботі вони вміло використовують природні особливості сировини, вміють використати свої художні здібності в оформленні готової продукції, яка має бути не лише смачною, корисною, але й естетично оформленою. Підготовка здійснюється у спеціально обладнаних лабораторіях. Професія кухаря-кондитера універсальна: він може працювати пекарем, тістоводом, апаратником у будь-якій галузі харчової промисловості: хлібопекарській, молочному чи сироварному виробництві тощо. Отже, розвиток суспільства забезпечує перспективи для робітників харчової промисловості, зокрема, кухарів-кондитерів.
|